A fi sau a nu fi?

( W. Shakespeare)

Dilema lui Shakespeare pare să fie tot mai actuală în rîndul cetăţenilor Republicii Modova, capătînd o altă conotaţie decît cea pe care am cunoscut-o pînă acum.

Această nouă întrebare şi-au pus-o autorităţile , cînd pe data de 10 februarie curent , în şedinţă de guvern,care a fost difuzată online pe internet, s-a discutat despre problema anulării tichetelor la combustibil prin efectuarea unei modificări într-un şir de acte normative .

 

Efectele acestei modificări se vor resimţi momentan în rîndurile cetăţenilor simpli, companiilor private şi entităţilor publice ,care la achiziţia combustibilului utilizau sistemul de tichete. Avantajul acestui sistem consta în aceea că cumpărătorul (care poate fi orice persoană fizică ,juridică sau instituţiile statului) poate procura anumite produse petroliere (bezină, motorină) beneficind de un rabat comercial (discont) la achitarea plaţii în avans, de la preţul stabilit pentru comerţul cu amănuntul. Produsele petroliere sunt cumpărate mai ieftin decît atunci cînd momentul ridicării combustibilului coincide cu cel al plăţii .

 

Putem concluziona că din clipa adoptării normelor promovate, vom avea o noua creştere a preţurilor pentru produsele petroliere achiziţionate(ma refer la cei ce utilizau sistemul de tichete) , pe lîngă cea care a avut loc recent, fapt care va cauza diminuarea capacităţii de cumpărare .

 

Această iniţiativă a provocat multe discuţii în cadrul şedinţei Guvernului, divizîndu-l în două tabere pro şi contra .Cert este că raspunsul la această întrebare îl vom afla foarte curînd, deoarece adoptarea deciziei pe marginea acestui subiect a fost amînată pentru şedinţa viitoare.

Ramîne să vedem ce se va întîmpla.

Advertisement